Opis

Jabłoń Oliwka Żółta (PAPIERÓWKA) – Charakterystyka odmiany

Jabłoń Oliwka Żółta swoje pochodzenie prawdopodobnie bierze z krajów nadbałtyckich. Można spotkać literaturę, która podaje pochodzenie rosyjskie, skąd wzięła swoją wysoką odporność na mróz. Oliwka Żółta nazywana jest też jako Inflancka, Biały Nalew, ale najpopularniejsza nazwa to Papierówka. Polacy wysoce upodobali sobie tę letnią odmianę ze względu na odporność na choroby i mróz oraz charakterystyczny kwaskowaty smak. Oliwka Żółta to odmiana deserowa, ale też nadaje się na przetwory czy kompoty.

Drzewo

Drzewo Papierówki początkowo rośnie dość silnie, jednak po wejściu w okres owocowania tempo spada. Ostatecznie drzewo można zaliczyć do tych rosnących średnio. Oliwka Żółta ma koronę szeroko-stożkową, zwartą z tendencją do zagęszczania się. Duża część konarów wyrasta pod ostrym kątem do przewodnika. Kupując drzewko Papierówki, bardzo szybko będziemy się cieszyli owocami, ponieważ bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania. Podczas kwitnienia jabłoń cieszy białymi lub jasnoróżowymi, obfitymi kwiatami pojawiającymi się w maju.

Owoce

Owoce Papierówki chyba każdy zna, a już na pewno osoby w starszym wieku. Są średniej wielkości lub małe, bardzo nieregularne. W jednym dniu zbiorów można zebrać owoce o znacznie różniących się kształtach, z charakterystycznym jednym żebrem przechodzącym przez cały owoc. Skórka jest jasnozielonkawa, gładka, sucha, cienka, dlatego trzeba uważać, ponieważ jabłka Oliwki Żółtej szybko się obijają. W miarę dojrzewania owoce nabierają białego nalotu, a gdy już przejrzewa, to staje się bardziej żółta. Miąższ jest zielonkawobiały, drobnoziarnisty, bardzo delikatny, soczysty, aromatyczny, kwaskowaty i smaczny.

Zbiór i przechowywanie

Jabłoń Oliwka Żółta w okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, lecz w starszym wieku ma tendencję do przemiennego owocowania. Po 4-5 latach przy obfitym kwitnieniu i zawiązywaniu owoców, zaleca się przerzedzanie zawiązków. Poprawi to jakość owoców, niekiedy nawet zwiększa plon. Owoce mimo mniejszej liczebności będą większe, lepsze jakościowo. Termin dojrzałości zbiorczej przypada w połowie lipca i praktycznie od razu nadaje się do spożycia. Nie od razu wszystkie owoce dojrzewają w tym samym czasie, dzięki czemu mamy nieco wydłużony okres zbioru. Jest to zaleta w przypadku Papierówki, gdyż owoce nie nadają się do długiego przechowywania. Owoce duże trzeba spożywać na bieżąco. Małe, zielone krótko można przechowywać.

Odporność

Jabłoń Oliwka Żółta ma bardzo dużą zaletę, jest bardzo wytrzymała na mróz. Z tego względu może być uprawiana niemal w każdym miejscu w Polsce. Z wyjątkiem miejsc, gdzie występuje bardzo duża wilgotność, w miejscach tych Papierówkę -szczególnie młode drzewa – mogą dopadać choroby kory i drewna. Poza tym wykazuje dość dużą odporność na choroby – parcha i mączniaka.

Zapylacze

Papierówka tak jak i zdecydowana większość jabłoni jest obcopylna. Zatem do obfitego owocowania potrzebna jest obecność innej jabłoni o podobnym terminie kwitnienia. Odmianami jabłoni zapylającymi mogą być: Antonówka Zwykła, Boiken, Koksa Pomarańczowa, Landsberska, James Grieve, Gloster, Wealthy, Jonathan, McIntosh, Szampion, Golden Delicious.

Sadzenie

Papierówka ze względu na mrozoodporność może rosnąć właściwie na każdym stanowisku. Jeśli chcemy jednak zapewnić naszemu drzewku idealne warunki, to posadźmy Oliwkę Żółtą na miejscu słonecznym z południową wystawą. Najlepsza będzie gleba żyzna, piaszczysto-gliniasta o odczynie pH 6,2-6,7. Jeśli nie mamy takiej ziemi, warto wcześniej zadbać o odpowiednie przygotowanie gleby pod sad. Ważny jest także poziom wód gruntowych, choć korzenie Oliwki Żółtej nie zalegają głęboko. Rozstaw sadzenia dla poszczególnych podkładek, na jakich została uszlachetniona Papierów

Cięcie

Jabłoń Oliwka Żółta od posadzenia wymaga cięcia. W przypadku drzewka z samym przewodnikiem, bez gałązek bocznych – skracamy przewodnik na wysokości 70-90 cm. Gdy drzewko ma gałęzie boczne, skracamy je o 1/3 ich długości i przyginamy by, tworzyły możliwie szeroki kąt w stosunku do przewodnika. Przewodnik z kolei skracamy na wysokości 40 cm nad ostatnim pędem. Jabłoń Papierówka ma tendencję do zagęszczania korony, więc w kolejnych latach dbajmy o to, by na jednym piętrze było 3-5 konarów. Resztę wycinamy. Koronę formujemy w kształcie wrzeciona. Dolne gałęzie pozostawiamy dłuższe, wyższe – krótsze. Warto poznać zasady przycinania drzew owocowych.