Opis

Aktinidia pstrolistna jest najczęściej uprawiana ze względu na walory dekoracyjne, bardzo dużą odporność na mróz (strefa 4–8) oraz smaczne owoce. Wiosną liście Actinidia kolomikta przebarwiają się częściowo na biało. Z czasem jasne przebarwienia różowieją, co sprawia, że w maju–czerwcu liście stają się trójbarwne – zielone u podstawy, białe w środku i intensywnie różowe na końcach. Najefektowniej wybarwiają się liście egzemplarzy męskich rosnących w miejscach mocno nasłonecznionych.
Aktinidia pstrolistna jest gatunkiem rozdzielnopłciowym, dwupiennym – osobno występują rośliny męskie i żeńskie. Kwiaty są małe, średnicy 1–2 cm, białe, przyjemnie lekko pachnące. Kwiaty rozwijają się w maju, 2–3 tygodnie wcześniej niż aktinidia ostrolistna. Owoce są mniejsze niż u odmian aktinidii ostrolistnej – mają około 2 cm długości; są smaczne, soczyste, słodkowinne. Z jednej rośliny można uzyskać do 10 kg owoców. Aktinidia pstrolistna do wytworzenia owoców potrzebuje ok. 130 dni bez przymrozków. Owoce dojrzewają w sierpniu i od razu opadają, co znacznie ogranicza szersze stosowanie tej rośliny dla celów konsumpcyjnych.

Aktinidia pstrolistna wytwarza substancje atrakcyjne dla kotów, które lubią gryźć liście i rozdrapywać pędy, dlatego przez pierwsze trzy lata uprawy podstawę rośliny należy zabezpieczać siatką. Przy pełnym zahartowaniu wytrzymuje nawet -40oC.