Opis
Niewiele roślin nadających się do uprawy w mieszkaniu posiada tak cenne właściwości lecznicze jak Aloe vera. Tworzy rozetę liści: grubych, mięsistych, o mieczowatym kształcie. Na brzegach liści wyrastają delikatne w dotyku kolce. Po przekrojeniu liścia w poprzek widoczny jest sącząca się z kanalików skóry żółta ciecz – aloina i galaretowaty, zielonawy miąższ, bogaty m. in. w witaminy (A, C, E i z grupy B), sole mineralne (min. potas, wapń, magnez, fosfor, siarkę, cynk, molibden, miedź), kwasy organiczne (min. cynamonowy, bursztynowy), wielocukry, glikoproteidy (aloektynę) oraz stymulatory biogenne. Dzięki takiemu bogactwu składników, miąższ aloesu wykazuje właściwości bakteriobójcze, regenerujące błonę śluzową i skórę, przeciwzapalne oraz pobudzające układ odpornościowy. Roślina dorasta do około 60 cm wysokości. Najlepiej postawić ją w miejscu nasłonecznionym. Od wiosny do jesieni podlewać obficie i nawozić co dwa tygodnie płynnym nawozem. Zima podlewanie ograniczyć i zaprzestać nawożenia.Pielęgnacja: Aloes nie potrzebuje częstego nawadniania. Aby zapewnić mu doskonałe warunki, wystarczy podlewać roślinę mocno raz na dwa tygodnie. Ponieważ aloes jest gatunkiem pustynnym, utrzymanie ciągłej wilgoci może spowodować gnicie korzeni. Żółtawe lub brązowe liście to sygnał o zbyt dużej dawce wody.